Welkom op de site van St. Wielerpromotie Rivierenland

Flipjes Toertocht met afterparty

TIEL – De West Betuwe Toertocht gaat vanaf dit jaar door het leven als Flipjes Toertocht. Het debuut onder deze naam wordt zaterdag 25 juli een hele happening met als het ware een after party: samen pasta eten en naar de koninginnerit, naar de Alpe d’Huez, in de Tour de France kijken.

Maar om te beginnen wordt het karakter van Flipjes Toertocht bepaald door de routes. Zonder routes immers geen toertocht. Dik van Housselt is verantwoordelijk voor het uitzetten van de zes afstanden: 35, 60, 100, 125, 155 en 185 kilometer. Met zoveel keus is er voor elke fietser wat wils: ,,De korte afstanden zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor e-bikers en elektrische fietsen, maar de 185 kilometer is met 1300 hoogtemeters een mooie uitdaging.”

Voor de deelnemers wacht die uitdaging nog, Van Housselt heeft de zijne al achter de rug. De zes afstanden zijn al uitgetekend, en zelfs ook al getest: ,,De routes die uitgezet zijn bij de allereerste editie vormen nog altijd de basis, maar ik zoek wel altijd naar verrassingen.”

Zandweggetje

Zo is er dit jaar bijvoorbeeld een grote wijziging na de rust in Heelsum. Afgelopen jaar verliep de terugweg over Wageningen Hoog, ditmaal worden de deelnemers langs Bennekom gevoerd. ,,Het stukje route tussen Heelsum en de Grebbeberg is volledig nieuw. Het gaat onder andere over een zandweggetje. We hebben goed nagedacht of we dit opnemen in de route, omdat een zandweggetje toch risico’s met zich meebrengt. Maar we denken dat het met een waarschuwingsbord goed op te lossen is. Het is zo’n leuk stukje wat er nu bij komt!”

Het uitzetten van de routes is niet alleen een leuke uitdaging, het brengt ook zorgen met zich mee. Twee motorrijders rijden op de dag van de toertocht de zes afstanden nog eens na om te kijken of alle pijlen nog wel goed hangen: ,,Flipjes Toertocht heeft de maximale drie sterren behaald bij de NTFU, de Nederlandse Toer Fiets Unie, en is iets unieks. Deze status bepaalt hoe je de tocht moet bepijlen. Er zijn alleen altijd mensen die het leuk vinden om de pijlen te verhangen. Zonder die controle loop je risico dat mensen verdwalen, en dat willen we graag voorkomen.”

Flipjes Toertocht moet een unieke belevenis worden, en dat is Van Housselt en zijn collega’s van de toercommissie wel toe te vertrouwen. Want na het fietsen en douchen is het nog niet afgelopen. De deelnemers krijgen na afloop een bord pasta aangeboden en ook komt er een groot scherm waarop de verrichtingen van onze landgenoten in de Tour de France te volgen zijn: ,,Het moet iets gezelligs worden, Flipjes Toertocht krijgt zo een uniek karakter. Het moet niet alleen om fietsen gaan!”