Welkom op de site van St. Wielerpromotie Rivierenland

TIEL – Het is een bijzonder jaar voor wielrenner Oscar Riesebeek. In zijn eerste profjaar bij Roompot-Nederlandse Loterij rijdt hij grote koersen als Luik-Bastenaken-Luik, de Amstel Gold Race en rijdt hij in de Ronde van Catalonië zomaar naast Chris Froome. Maar naast al die mooie internationale wedstrijden staat ook de Profronde van Tiel op zijn kalender. ,,Dat blijft echt een heel mooie wedstrijd!”

Als klein jongetje begon hij bij wielerclub De Batauwers en keek hij op televisie naar koersen als Luik-Bastenaken-Luik. En nu rijdt hij deze wedstrijden zelf: ,,Mijn eerste profjaar bevalt super, ik rijd nu koersen die ik altijd al heb willen rijden”, geniet de 24-jarige inwoner van Tiel. Het is alleen wel even een stapje extra: ,,Met de gemiddelde renner in het peloton kan ik goed mee komen, maar als in die grote koersen de finale begint, zit ik er niet meer bij. Maar dat is ook wel logisch. Ik mis nog ervaring. Een man als Valverde, en hij is al 37 jaar, wint in Luik. Dan heb ik nog wel even te gaan.”

Het is wel bijzonder om naast de ‘grote mannen’ mee te rijden, bekent Riesebeek: ,,In de Ronde van Catalonië reed ik in een bergetappe naast Froome, dat is geweldig. Ik kijk ook wel een beetje op tegen die mannen, maar niet te veel. Dat is ook niet goed.”

Tussen alle nieuwe koersen staat ook de Profronde van Tiel op het programma. En dat is op meerdere fronten bekend terrein voor Riesebeek, die de koers al twee keer eerder reed: ,,Het is gewoon super om in Tiel te rijden. Het is mooi om in mijn eigen stad te koersen, en het is ook leuk om over bijvoorbeeld de Markt te rijden waar je normaal gesproken overheen loopt. Straks zitten mijn vrienden en familie op de Markt wat te drinken, en om mij aan te moedigen. Het is leuk om voor hen te kunnen koersen.”

Voorgaande keren was het belang van de Profronde van Tiel voor Riesebeek wel groter dan dat deze nu is, maar dat kwam vooral door de ploeg. Destijds reed hij voor Metec: ,,Het was voor de ploeg een heel belangrijke wedstrijd, dat is voor Roompot nu minder. De focus ligt nu op meerdaagse wedstrijden en klassiekers. Maar bij Roompot moedigen ze deelname aan koersen zoals de Profronde wel aan”, vertelt hij.

Riesebeek is dan ook niet de enige renner van Roompot die op 30 juli aan de start zal staan. Ook Etienne van Empel  (Tricht) en Tim Ariesen (Rhenen) staan op de deelnemerslijst. Het had overigens maar weinig gescheeld of de Roompot-mannen hadden niet kunnen starten. ,,Ik heb het nog even goed nagevraagd, maar we vliegen gelukkig pas de dag erna naar Spanje. Ik was even bang dat we zondagavond al zouden vertrekken, maar gelukkig is dat niet het geval.”

Ook al duurt het nog even voor het startschot klinkt, Riesebeek heeft zijn strijdplan al klaar: ,,Natuurlijk ga ik volle bak rijden! Het is een thuiswedstrijd en ik wil mijzelf zeker laten zien. De kans dat ik op het podium rijd of win, is niet heel groot maar ik ga er alles aan doen om er een mooie wedstrijd van te maken!”

Foto: Cor Vos