Welkom op de site van St. Wielerpromotie Rivierenland

TIEL – Er komt dit jaar geen Profronde in Tiel. Dat komt onder andere door te hoge kosten en een tekort aan vrijwilligers.

Daarnaast is er nog een derde obstakel: de ronde zou dit jaar samen vallen met een koopzondag (5 augustus). Op die dag blijft de nieuwe parkeergarage aan de Westluidense Poort open. Omdat die aan het parcours ligt, zou de organisatie de route moeten aanpassen. „Het parcours zou in die bocht maar een meter of drie á vier breed zijn. Daar wil je geen peloton doorheen sturen. Dat is te gevaarlijk”, aldus voorzitter Eric de Jongh van Stichting Wielerpromotie Rivierenland (SWR). Volgens hem zou wielerbond KNWU de route in dat geval ook niet goedkeuren. Ook de Weerstraat en de Groenmarkt vormen een knelpunt.

Geen oplossing

De stichting zat tot afgelopen maandag nog met de gemeente om de tafel om andere opties te bespreken, maar kwam er niet uit. Verschuiven naar een andere datum is geen optie: de datum is al vastgelegd bij de UCI (internationale wielerunie). „Er is niet zomaar een andere datum beschikbaar.” Een compleet ander parcours buiten het centrum is ook niet de oplossing.

Vrouwen en geld

Verder speelt het financiële plaatje een grote rol bij het niet doorgaan van de ronde. Voor een grote naam als Tom Dumoulin, die vorig jaar in Tiel reed, moet de organisatie diep in de buidel tasten. Daarnaast is er een significante stijging bij de vergoedingen voor de vrouwen. ,,Zij werden voorheen echt onderbetaald. Dat zij nu meer geld vragen en krijgen, is zeker wel terecht, maar voor ons financiële plaatje wordt het lastiger.” De vrouwenkoers vormt al enkele jaren een belangrijk onderdeel bij de Profronde en daarom is het volgens De Jongh geen optie om die koers eruit te halen. Ook de bijkomende kosten, zoals bijvoorbeeld de dranghekken rondom het parcours, wegen volgens hem te zwaar.

Of de Profronde ooit nog terugkomt, weet De Jongh niet. „Zeg nooit nooit. Maar ga er maar vanuit dat het voorlopig voorbij is.”

Bron: De Gelderlander
Rob Hirschmann