Welkom op de site van St. Wielerpromotie Rivierenland

Bron: Stad Tiel -Foto: Raphael Drent, Tiel.

TIEL Tiel heeft zich opnieuw op de kaart gezet als wielerstad. Twee etappes in Holland Ladies Tour en de daarbij behorende Ladies week toonden aan dat Tiel in de wielerwereld niet voor niets een begrip is. Toen de rook na twee ritten in lijn opgetrokken was stond Marta Bastianelli in de oranje leiderstrui. De etappes werden gewonnen door Jolien d’Hoore (woensdag) en Lauren Hall (donderdag).

Mede door het bij tijden slechte weer werd de etappe op donderdag die zich afspeelde tussen Tiel, Rijswijk, Maurik, Ingen, Lienden en industrieterrein Medel een stuk boeiender dan de woensdagetappe, die door de vrouwen veelal met beide handjes op het stuur in plaats van in de beugels werd afgelegd. In de sprint was woensdag de Belgische Jolien d’Hoore de snelste.

Wind en regen, maar ook de matige kwaliteit van de Rijnbandijk waar op de nodige plaatsen verzwaringswerkzaamheden plaatsvinden veroorzaakten verschillende breuken in het peloton en ook de nodige valpartijen.
Pogingen van Silvia Valsecchi en Winanda Spoor om het peloton te ontvluchten mislukten. In de tweede omloop nabij Lienden viel wel de uiteindelijke beslissing. Marta Bastianelli, oud wereldkampioen en lid van het nationale team van Itaiƫ demarreerde weg. Zij kreeg de Amerikaanse Lauren Hall, rijdend voor de nationale ploeg van de USA, mee. De twee werkten uitstekend samen en de voorsprong was bij het ingaan van de vier plaatselijke ronden 1.20.
De ploegen van de truiendragers deden er in de laatste vijftien kilometer nog van alles aan om het leidende tweetal in te lopen. Vooral in de laatste omloop rond en over Medel slonk de voorsprong zienderogen. Uiteindelijk bleef de marge 22 seconden. Hall woon de sprint van Bastianelli, die ook nog eens werd uitgeroepen als meest strijdlustige renster. Kirsten Wild was de snelste van het peloton.

Bastianelli kreeg het oranje om haar schouders met slechts een seconde voorsprong op Hall en vijf tellen op de aftredende leidster Jolien d’Hoore. De beste Nederlandse na de twee etappes in Tiel was Lucinda Brand op een vierde plaats met een achterstand van twaalf seconden.

Voorzitter Henk Zomerdijk van de Holland Ladies Tour was uitermate tevreden over het verloop in Tiel. ,,Verleden jaar was alles al perfect geregeld, maar dit jaar leek het er toch echt op dat Tiel alles nog beter wilde doen dan perfect. Je kunt zien dat er een ervaren organisatie staat met aan het hoofd Wim van Rooijen.”

Zomerdijk was niet alleen blij over het voorspoedige verloop van beide etappes, maar ook voor alle aandacht die in Tiel aan het vrouwenwielrennen in de breedte wordt geschonken. ,,De Ladies week is er niet voor niets. Dat geeft het vrouwenwielrennen een enorme boost. Ik ben blij dat we ook volgend jaar weer voor twee etappes in Tiel welkom zijn. Dat is voor een organisatie als de onze op voorhand al een enorme geruststelling. Twee van de zes koersdagen zijn al ingevuld.”

Wim van Rooijen, scheidend voorzitter van de stichting wielerpromotie Rivierenland, kijkt eveneens met een goed gevoel terug op de twee dagen. ,,Met de medewerking van tientallen vrijwilligers is het gelukt om twee prachtige routes uit te zetten. Daarbij lag steeds de nadruk op de veiligheid onderweg. Dat is, ook gezien de complimenten van de jury, gelukt. De vrouwen hadden, zeker woensdag, wel wat meer strijd mogen leveren. Dat is iets dat je als organisatie niet in de hand hebt.”

Van Rooijen, hij werd woensdag vanwege zijn verdiensten voornamelijk in de wielersport, Koninklijk onderscheiden, vond de aandacht voor zijn persoon wel wat veel. ,,Zonder al die medewerkers, die vrijwillig twee dagen achtereen in touw zijn, kon het allemaal. Ik heb daaraan mee mogen werken. Dat op zich geeft al een prettig gevoel. Natuurlijk is het leuk om in het zonnetje te worden gezet, maar daar gaat het bij mij niet om. Wat dat betreft ben ik blij voortaan wat in de luwte te mogen werken.”

Video’s Holland Ladies Tour.